"Vam tenir pèrdues aquest any i possiblement també el que ve, però cal veure-ho com una inversió", assenyala Xavier Mitats (Barcelona, 1958), soci fundador del grup restaurador Essència. Mitats, antic soci del Tragaluz, que va vendre la seva participació el passat estiu, amb l'entrada del fons d'inversió Miura i es va posar a construir un grup de restauració a partir del restaurant Agua, que va quedar fora de l'operació amb Miura.

El Grup Essència, i va encomanar la direcció al seu tercer fill Guillem. Al novembre van obrir Terra, al mercat del Ninot de Barcelona, i tenien a punt per obrir el tercer restaurant, Brisa, al Palau de Mar... La Covid-19 ha estat com un maremot que ha arrasat tots els plans. "Tanquem Terra amb el confinament i com està dins del mercat no l'hem pogut reobrir. Brisa l'hem obert fa uns dies... tot i que a mig gas. La facturació és a penes el 25% de les nostres previsions. O de la facturació de l'any passat, en el Agua".

El grup va invertir 4,5 milions a obrir Terra i Brisa i tenia previst facturar 12 milions aquest any amb els seus tres locals

Mitats ja va tenir l'experiència d'aterrar en un tsunami en l'anterior crisi: va fitxar per Astroc, la immobiliària d'Enrique Bañuelos, el 2006, per dirigir la seva expansió al Brasil. "Ningú podia imaginar que arribaria un esdeveniment com la fallida de Lehman Brothers que arrasaria les finances mundials". Ara, destaca, els governs estan fent que la situació sigui molt millor, "amb els ERTE i els crèdits ICO per finançar les pèrdues". Així, Essència, que hauria de tenir uns 120 treballadors, amb prou feines en té 45 treballant, amb altres tants en ERTE i d'altres que no s'han arribat a contractar." Els empresaris hem de fer un esforç per obrir, per mantenir la ciutat viva. Hi ha zones senceres que si es deterioren no arrencaran mai".

Mitats va començar la seva carrera professional com a economista i auditor. Després d'Arthur Andersen ("la millor escola de la professió") va ser cofundador d'Arraut i Associats ("Javier és una de les persones que més he après a la vida") i posteriorment, el 1998 funda amb Carlos Puig de Travy una firma de consultoria i auditoria que va ser l'embrió del que avui és la filial espanyola de Crowe Horwath Internacional.

Horitzontal

Paral·lelament, però, comença en el sector del lleure i la restauració. "Rosa Esteva i Tomás Tarruella, els fundadors del Tragaluz, eren clients d'Arnaut, i em van proposar associar-me amb ells a Agua", explica. El 1998 impulsa un projecte turístic a Cuba amb el grup francès Macumba i el Grup Giró i en aquests anys comença a col·laborar amb el Tragaluz, aportant socis per obrir restaurants com Negre o Bestial. També al Brasil, quan dirigia la filial de Quabit, va obrir un restaurant, que encara gestiona, a Fortalesa.

"Em ve de família", reconeix: el seu pare va llançar Virmit, una companyia que venia i exportava maquinària per al tèxtil, que després va dirigir el seu germà.

"La restauració és un negoci molt agraït. La gent gaudeix, riu... I als anys 90 també tenia molt marge, més beneficis que glamour". La situació és més difícil avui per al sector: costos creixents de lloguers, salaris i matèries primeres, que no es poden repercutir en el preu. "La gent vol sopar per 30 o 40 euros... com fa vint anys". Per això, reconeix ser un grup ajuda: crea sinergies administratives, amb els proveïdors i comercials, per la confiança que dona la marca. Essència preveia facturar 12 milions el 2021 i continuar sumant locals, unes fites que es retardaran. "La nostra prioritat és consolidar els dos nous restaurants", en els quals la firma ha invertit 4,5 milions d'euros.

Essència participa també en el restaurant del Club de Tennis Barcelona, que gestionen Gonzalo Ros i Carles Vera. "Jo sóc del Club de tennis Llafranc. M'encanta el tennis. I en un país que té Nadal és impossible que hi hagi gent a la qual no li agradi".

Llegir més: https://www.lavanguardia.com/economia/20200726/482523071929/grupo-esencia-restaurantes-maremoto-coronavirus.html

Web: https://www.somosesencia.es

Instagram: somosesencia.es

Per a més informació consulta amb:

comunicacion@somosesencia.es

Coneix més sobre: Restaurant Tierra Brava

Coneix més sobre: Restaurant Brisa